پژوهشگر مرکز فقهی ائمّه اطهار؛ دکتری فقه سیاسی و روابط بینالملل
چکیده
کودکان بیسرپرست و بدسرپرست، افراد نابالغیاند که با نقص در سرپرستی مواجهاند؛ با این تفاوت که کودکان بیسرپرست، عهدهدار و ولیّ خود را از دست داده، اما کودکان بدسرپرست، سایه ولیّ را بر سر خود احساس میکنند، لکن وی، صلاحیت نگهداری از کودک را ندارد. فقدان و ضعف سرپرستی در این کودکان زمینه سوءاستفاده از آنها را فراهم میکند؛ حال، سؤال این است که فقه امامیه در حمایت از این کودکان در مقابل آسیبهای روانی و غیرجسمانیشان چه احکامی دارد؟ در پژوهش حاضر، با هدف تحقیقی توسعهای و کاربردی و با روش دادهپردازی توصیفی تحلیلی، حمایتهای فقه امامیه از این قشر در برابر بزههایی که روح و روانشان را نشانه گرفته، بررسی گردیده، نتیجه این است که کودکان همچون فردی بالغ از شرافت ذاتی و کرامت انسانی برخوردارند و فقه شیعه علاوه بر تکریم و توصیه به رفتار مناسب با آنان، مقرراتی در حمایت از کودکان در مقابل آزار روانی و جنسی وارد بر آنان وضع کرده است. هدف و فلسفة وضع مجازات در جرایم جنسی و عفافی، صیانت از کیان خانواده، نظم و اخلاق عمومی، پیشگیری و بازدارندگی از تعرضات جنسی و حمایت از کودکان در برابر تعرضات و سوء استفادههای جنسی است. علاوه اینکه هرگاه حاکم شرع، به علت بزه وارد بر کودک، ادامه سرپرستی را به مصلحت کودک نداند، سرپرست را ـ حقیقی باشد یا حکمی ـ عزل کرده، شخص دیگری را به این سمت منصوب میکند و یا آنکه خود عهدهدار این سمت میشود.
حسینیخواه, سیدجواد. (1402). رهیافت فقهی حمایت از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست در برابر آسیبهای روانی. دوفصلنامه علمی تخصصی تحقیقات فقه و حقوق خانواده, 1(1), 94-75.
MLA
سیدجواد حسینیخواه. "رهیافت فقهی حمایت از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست در برابر آسیبهای روانی". دوفصلنامه علمی تخصصی تحقیقات فقه و حقوق خانواده, 1, 1, 1402, 94-75.
HARVARD
حسینیخواه, سیدجواد. (1402). 'رهیافت فقهی حمایت از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست در برابر آسیبهای روانی', دوفصلنامه علمی تخصصی تحقیقات فقه و حقوق خانواده, 1(1), pp. 94-75.
VANCOUVER
حسینیخواه, سیدجواد. رهیافت فقهی حمایت از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست در برابر آسیبهای روانی. دوفصلنامه علمی تخصصی تحقیقات فقه و حقوق خانواده, 1402; 1(1): 94-75.